Hopp til innhold

Modesty Blaise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Modesty Blaise er hovedpersonen i en tegneserie og en romanserie med samme navn. Serien ble skapt av Peter O'Donnell (manusforfatter) og Jim Holdaway (tegner) i 1962. Serien ble avsluttet i 2001.

Bøkene i romanserien ble utgitt samlet på norsk på 1990-tallet. Tidligere var enkelte av romanene oversatt som enkeltstående utgivelser.

Tegneseriene følger eventyrene til Modesty Blaise, en ung kvinne med kriminell fortid og hennes partner Willie Garvin. Modesty er en actionheltinne med mange talenter. Hun er kunnskapsrik og svært intelligent, snakker flere språk flytende og behersker en lang rekke kampsporter. I periodene mellom hennes actioneventyr lever hun et glamorøst liv preget av rikdom, reiser og menn.

Avistegneserien Modesty Blaise hadde verdenspremiere i Londonavisen Evening Standard 13. mai 1963 med tegneseriestripen «La Machine». Det har blitt laget film basert på tegneseriene i 1966, 1982, og 2003. Ideen til serien oppsto i 1962 da tegneserieredaktøren i Beaverbrookavisenes tegneserieredaksjon ba forfatteren Peter O'Donnell komme med en ide til en ny avistegneserie.

Tegneseriene kjennetegnes av historier basert på grundige forundesøkelser fra manusforfatteren og detaljerte miljøbeskrivelser, for eksempel av Modestys velinnredede leilighet, nøyaktige bilder av London eller av gyminstituttet der Willie og Modesty trener.

I 1945 rømmer en navnløs jente fra en fengselsleir Karylos i etterkrigspregede Hellas. Hun husker ingenting fra forhistorien sin. Hun har vandret gjennom Tyrkia og Iran. Gjennom årene på vandring blir hun en mester i overlevelseskunst. Hun arbeider, tigger eller stjeler for å overleve. I en flyktningleir blir hun venn med en gammel professor. Han gir henne navnet Modesty. Sammen vandrer de i fire år gjennom Midtøsten. Professoren underviser og deler sine store kunnskaper med henne. Modesty velger sitt eget etternavn Blaise etter læremesteren til trollmannen Merlin fra historien om Kong Arthur og ridderne av det runde bord. Professoren dør.

Etterhvert tar Modesty ledelsen over en kriminell bande i Tanger. I løpet av to år utvikles banden til «Nettverket» («The Network»). Nettverket driver ulike kriminelle aktiviteter, men aldri med narkotika eller utpressing. I Saigon oppdager Modesty Willie Garvin under en Thai-boksekamp. En uke senere kjøper hun han ut av et fengsel. Under Modestys kyndige veiledning utvikler Willie seg til å kunne bli hennes høyre hånd. Willie er en kraftig og godlynt mann med cockney-aksent. Forholdet deres er basert på gjensidig respekt og felles interesser. De utvikler aldri et kjærlighetsforhold av frykt for at det kan ødelegge det spesielle båndet mellom dem. Han kaller henne «prinsesse».

Modesty forlater etterhvert Nettverket og flytter til England. Willie Garwin følger med. De er nå rike nok til å leve resten av livet uten arbeid. Modesty kjøper en toppleilighet med utsikt over Hyde Park i London, mens Willie kjøper en gammel pub ved Themsen, The Treadmill. Men livet blant Englands rike mennesker kjeder dem, og de godtar et oppdrag fra Sir Gerald Terrant fra den britiske etterretningstjenesten MI6. Dette er i realiteten starten på Willie og Modestys mange eventyr.

Mange av historiene er basert på situasjoner Modesty og Willie havner i som følge av kontakten deres med Tarrant. Men de hjelper også bekjente eller ukjente på egent initiativ på eksotiske steder i alle verdenshjørner dersom saken er viktig og i tråd med deres egne overbevisninger. Modesty og Willie nøler ikke med å drepe når de møter onde typer, men de unngår dødelig voldsbruk så langt de mener er forsvarlig. Modestys favorittvåpen er en kongo hun har gjemt i håret. Hun er også en dyktig skytter, både med pistol og pil og bue.

Modesty og Willies alder endres ikke gjennom årene. Modesty omtales som å være i slutten av 20-årene, mens Willie er noen år eldre.

Tegneseriestripene

[rediger | rediger kilde]

Modesty Blaise debuterer i Londonavisen Evening Standard 13. mai 1963. I 1970 døde tegner Jim Holdaway plutselig. Man finner en ny tegner, spanjolen Enrique Badia Romero. Romero tegner Modesty fram til 1979 da han slutter for å konsentrere seg om en egen tegneserie («Axa»). Etter han følger noen korte forsøk av John Burns og Patrick Wright, før Neville Colvin tegner serien til 1986. Da tar Romero over igjen og fortsetter fram til seriens avslutning.

Den første Modesty-episoden heter «La Machine». I 1966 kommer episoden «De første år» som forteller bakgrunnen til Modesty Blaise. Det er i hovedsak her man blir kjent med hennes oppvekst som flyktning. Evening Standard stanset med Modesty Blaise 11. april 2001, men startet opp igjen 1. desember 2008 med historien «La Machine». Totalt har det blitt produsert 96 tegneserieepisoder med Modesty Blaise.

Modesty Blaise i Norge

[rediger | rediger kilde]

I 1974 startet Egmont Serieforlaget å trykke Modesty-historiene i tegneseriebladet Agent X9. Fra 1988 har Egmont også trykt egne Modesty Blaise-album med titlene (historiene i hvert nummer i parentes):

  1. De første årene (I begynnelsen, La Machine og Brekkstangen)
  2. Mister Sun (Gabrielprosjektet og Mister Sun)
  3. Onkel Happy (Mr. Drakes sønn og Onkel Happy)
  4. Forræderen (Forræderen og Vikingene)
  5. Spionskolen (Spionskolen og Den svarte perlen)
  6. Forbryterstaten (Forbryterstaten og Stålkjempen)
  7. Galeislavene (Galeislavene og Fromme Gertie)
  8. Willie i helvete (Willie i helvete og Skatten i Venezia)
  9. Samuraiene fra Føniks (Samuraiene fra Føniks og Døden i drømmefabrikken)
  10. Det grønnøyde monsteret (Det grønne monsteret og Haremsopprøret)
  11. Døden i ørkenen (Døden i ørkenen og Narrens død)
  12. En djevelsk hevn (En djevelsk hevn og Den harde virkeligheten)
  13. Blåskjegg og døtrene hans (Blåskjegg og døtrene hans og Galgenfuglene)
  14. Jernguden (Jernguden og Spionfellen)
  15. Trusselen fra det ukjente (Trusselen fra det ukjente og Gjenferdet)
  16. Oppdrag i Lappland (Oppdrag i Lappland og Farlig selskap)
  17. Miss Robin Hood (Miss Robin Hood og De forsvunne kjempene)
  18. Trøbbel i San Lucero (Trøbbel i San Lucero og Slavehandlerne)
  19. Dødsfellen (Dødsfellen og Heroinligaen)
  20. Idahoe George (Idahoe George og Den gylne frosken)
  21. Indianergullet (Indianergullet og Grønn kobra)
  22. Adam og Eva (Adam og Eva og Den hemmelig sekten)
  23. Operasjon Pluto (Operasjon Pluto og Lady Killers)
  24. Sjørøverens skatt (Sjørøverens skatt og Garvins reiser)
  25. Månemannen (Månemannen og El Toro banditten)
  26. Terroristenes borg (Terroristenes borg og Fanger i ørkenen)
  27. Edderkoppen i nettet (Edderkoppen i netet og Sweet Caroline)
  28. Operasjon Mammut (Operasjon Mammut og Klosterets fanger)
  29. Med døden i hælene (Med døden i hælene og Villsvinet)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]